A Monsanto a savas talaj miatt fejleszthetne alumíniumnak ellenálló növényeket

Sokféle olyan génmódosított növényt ismerünk, amely ellenáll különféle környezeti hatásoknak, pl. szárazságtűrő, fagytűrő, stb. De vajon miért van szükség alumíniumtűrő növényekre?

Savas talajban árt az alumínium a növényeknek

Mint azt másik cikkünkben már megírtuk, a földkéregnek átlagosan 7-8%-a alumínium (különféle vegyületekben, főleg alumínium-oxidban), így a legtöbb termőföldben is nagyságrendileg ekkora részben található alumínium. A legtöbb esetben a növényeket ez nem zavarja. Az alumínium-oxid vízben kevéssé oldható, az alumínium nem kerül ionok formájában a nedvességbe, így a növények sem tudják felszívni - nincs rájuk semmilyen hatással. Más azonban a helyzet, ha a talaj savas. Ekkor már felszabadulnak az alumíniumionok, így a növények számára hozzáférhetővé válnak. A legtöbb növény nem nagyon szereti az alumíniumionokat a talajban: hatásukra gyengébb lesz a gyökérnövekedés, satnya lesz a növény, mezőgazdasági termények esetében csökken a terméshozam.

A világ szárazföldjeinek mintegy 30%-án, a mezőgazdasági művelésre alkalmas területeknek pedig több mint 50%-án savas a talaj. Az ilyen savas talajú területek nagy részén elsősorban a talajban lévő alumínium jelenléte az, ami miatt mezőgazdasági termények nem termelhetők vagy csak gyenge terméshozamot hoznak.

 

Alumíniumtűrés

Az élővilág persze még a legkegyetlenebb körülmények között is képes megvetni a lábát. Így nem is meglepő, hogy számos növény az evolúció során kifejlesztette az alumíniumtűrés képességét. Ennek egyik módja, hogy gyökereikből szerves savakat választanak ki, ezáltal a gyökér környékén semlegesítik a számukra káros alumíniumionokat. A kukoricának, az árpának, a rozsnak, és más növényeknek is vannak olyan változatai, amelyek többé-kevésbé jól tűrik a savas talajban lévő alumíniumot.

Érthető módon a génmódosítással foglalkozó kutatókban felvetődött, hogy más növényeket is jó volna alumíniumtűrővé tenni, vagy alumíniumtűrésüket fokozni, olyan gének beépítésével, amelyek pl. növelik a gyökérből az alumíniummal szemben védő szerves savak kiválasztását. Ezek a kutatások jelenleg is folynak.

Nem a chemtrail miatt kell az alumíniumtűrés

Egyes chemtrail összeesküvésben hívők szerint a Monsanto, a világ egyik legnagyobb biotechnológiai cége azért fejlesztett ki alumíniumnak ellenálló terményt, hogy ezáltal a chemtrailekkel lepermetezett, ezért alumíniumban dús talajon is nőhessenek.

Ez az állítás több sebből vérzik. Egyfelől: nincs tudomásunk arról, hogy a Monsanto ilyen növényeket fejlesztene. Forgalomban lévő alumíniumtűrő terménye nincs a Monsantónak, de fejlesztésről sincsenek hírek. Ettől függetlenül persze - ahogy fentebb írtuk – valóban vannak olyan kutatók, akik alumíniumtűrő növényeket próbálnak kifejleszteni. Ennek oka azonban nem az, hogy alumíniumban dús talajon is nőjön a növény – hiszen minden talaj eléggé dús alumíniumban – hanem hogy savas talajon is nőjön: az alumíniumot a talaj savassága teszi a növény számára ártalmassá.

Másfelől: könnyen belátható, hogy még ha valóban permeteznének is repülőgépekről alumíniumtartalmú anyagot, az a talajban már eleve ott lévő 7-8%-nyi alumíniumhoz képest érdemi növekedést nem jelentene. Egy egyszerű számítással kideríthetjük, hogy ahhoz, hogy pl. az Egyesült Államok területén a talaj alumíniumtartalmát 1%-kal növelni akarnánk (8%-ról 9%-ra), ahhoz annyi alumínium kellene, amennyinek megfelelő bauxitot a világon kb. 200 év alatt bányásznak ki.

Források