Sokan valójában az időjárásmódosításról beszélnek, amikor a geoengineeringet emlegetik. A geoengineeringet egy másik cikkben részletesen tárgyaljuk (Mi a geoengineering), itt csak annyit hangsúlyoznánk, hogy az még csak elmélet, és nem az időjárás, hanem az éghajlat változtatásáról szól.

Az időjárás egy terület légkörének, atmoszférájának pillanatnyi állapota, illetve ezen állapot átmenete a következő állapotokba rövid időtávon. Az időjárás tanulmányozásával és előrejelzésével a meteorológia foglalkozik. Az éghajlat – más néven klíma – egy hely vagy nagyobb terület hosszú távra jellemző időjárási viszonyainak összessége, ciklikus változása. Már ezekből a definíciókból is érezhető, hogy az éghajlat befolyásolása nagyságrendekkel bonyolultabb lehet, mint az időjárásé - és még ez utóbbiban is csak a kezdeti lépéseket tettük meg.

Amikor az időjárás módosításáról beszélünk, akkor valójában legtöbbször „csak" a csapadék befolyásolására gondolunk. Bizonyos esetekben a csapadék megindítása, máskor a pusztító jégesők megelőzése, megszelídítése a cél. Ezt a célt az emberiség már nagyon régen szeretné elérni, gondoljunk csak például a természeti népek esőhozó szertartásaira. Modern példaként említhetjük, hogy a 2008-as Pekingi Olimpia megnyitója előtt több mint ezer rakéta fellövésével próbálták meg a felhőket feloszlatni – a hírlapértesülések szerint sikerrel. Újabb izraeli elemzések viszont a módszerek talán mégsem olyan hatékonyak, mint korábban hitték.

Az általánosan alkalmazott eljárás során földi bázisról vagy repülőgépről ezüst jodid, ritkábban szárazjég (széndioxid) kristályokat juttatnak a felhőkbe. A kristályok kicsapódási magként funkcionálva elősegítik a csapadék kialakulását.

Az amerikai kormányzat a Stormfury-projekt keretében a hatvanas években repülőgépekről történő ezüstjodid bejuttatással próbálta a hurrikánok erősségét csökkenteni. Ehhez különféle volt katonai repülőgépeket használtak, például az alábbi Lockheed WC-130B gépet, amely 1971-ben repült utoljára a projekt keretében.

A Stormfury projektben repülő Lockheed WC-130B repülőgép

Magyarországon Baranya megyében már legalább 20 éve működik egy jégkárelhárító rendszer.  Itt több mint száz földi generátorból juttatják az ezüstjodidot a levegőbe, amikor a radarrendszer jégesőveszélyt jelez. A Dél-magyarországi Jégesőelhárító Egyesülés honlapján így írnak az elméleti alapokról:

„A jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal rengeteg ezüstjodid (AgI) kristályt gyártunk. Az AgI részecskéknek ahhoz, hogy hatásukat kifejthessék, nagy koncentrációban és még a jégszemek kialakulását megelőzően kell a zivatarfelhőkbe jutniuk. A zivatarfelhők kialakulásuk, fejlődésük idején felszippantják a talaj közeli meleg-párás levegőt, ebből nyerik energiájukat és a víztartalmuk döntő részét. Miközben végig „porszívózzák” az alattuk lévő területeket, az általunk gyártott ezüstjodid részecskék is a felhőbe jutnak. A felhőbe került AgI kristályok (lévén kristályszerkezetük hasonló a jégéhez) elősegítik a túlhűlt vízcseppek korábbi fagyását. Ennek következtében több jégszemkezdemény alakul ki és ezek a természetes jégmagvakkal versenyezve gyűjtik össze a még folyékony halmazállapotú túlhűlt vízcseppecskéket. A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz. Ezek a jégszemek lassabban esnek a föld felé, ezért hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán jelentősen csökken méretük. Szerencsés esetben teljesen elolvadva, esőcseppekként érik el a talajt, de legalább is jóval kisebb, és lazább szerkezetű jégszemekként érnek le. Az ilyen védelemben részesülő területen a jég által okozott kár is jóval kisebb lesz."

Az Index 2012-es videófelvételén számolt be a rendszer működéséről:

A chemtrail-elmélet hívői gyakran az időjárásmódosítás fentebb említett példáit hozzák fel arra, hogy már folyik a geoengineering. Ez tehát nyilvánvalóan félreértés. Ehhez járul még hozzá az is, hogy a geoengineering besugárzást csökkentő módszerei - ha már bevetnék ezeket - egyáltalán nem úgy néznének ki, mint a kondenzcsíkok, illetve amit ma a hívők chemtraileknek neveznek.


Források: