Fizikai fázisátmenetek

A kondenzcsíkok kialakulásának fizikája egyszerre egyszerű és bonyolult. Az alapelveket az általános iskolában tanult fázisátmenetekhez kapcsolódnak, de a részletek már gyakran olyan bonyolultak, hogy komplex fizikai modellekkel is csak közelíteni tudják. A számtalan formában megjelenő kondenzcsíkok megfigyelése és a keletkezésük megértése laikusok számára is érdekes, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban ehhez tananyagot is biztosítanak. Tudományos szempontból is egyre érdekesebb, mivel több kutatás utal rá, hogy ha kis mértékben is, de befolyásolni képesek a Föld hőháztartását.

Sokan azt hiszik, hogy a kondenzcsíkok csak rövid ideig maradnak meg, percek alatt eloszlanak. Ezért ha hosszú ideig megmaradó csíkot látnak, akkor feltételezik, hogy az nem kondenzcsík. Ez tévedés! Elméletileg is jól magyarázható, hogy a kondenzcsíkok akár órákig megmaradhatnak és ezt a magasabb légköri repülések kezdete óta meg is figyelték.

A légiforgalom 2008-ban

Többen azért gondolnak valami összeesküvésre, mert gyerekkori emlékeik szerint akkor sokkal kevesebb kondenzcsík volt az égen. Jól emlékeznek, csak a következtetés hibás! A polgári légiforgalom hihetetlenül megnövekedett, amint az a hivatalos és szabadon elérhető információforrásokból is feltűnik.

Kondenzcsíkok hálózata

A repülőgépek útvonalaikat meghatározott pontok (úgynevezett intersection-ök) érintésével tervezik. A főbb pontok között olyan utak vannak, amelyeket gyakran használnak a gépek, de a légiirányítás sokszor rövidítést ad a pilótáknak, akik így egymástól távolabbi pontok közvetlen megcélzásával letérhetnek az előre tervezett útról. Az azonos vonalon haladókat 300 méter (100 láb) magassági elkülönítéssel irányítják. Mindezek miatt tehát a kondenzcsíkok kusza hálózatot alkothatnak az égen, de néha megleően szabályosnak tűnő "rácsozott" minta is kialakulhat.

Tartós kondenzcsíkok a II. Világháborúban

Többen azt állítják, hogy hosszú távon fennmaradó (perzisztens) csíkok nem léteztek korábban, márpedig ha ez természetes jelenség lenne, akkor a "sima" kondenzcsíkok mellett ilyeneket meg kellett volna akkor is figyelni. Ebből arra következtetnek, hogy most valami más anyagot bocsátanak ki a repülők. Általában a kilencvenes évekre teszik ez alapján a "permetezés" megindítását - mivel szerintük azóta figyelhetők meg perzisztens csíkok.