A szakértők 98.7%-a még nem látott bizonyítékot a chemtrailek létezésére

A chemtrail teória alapvetése az a tévhit, miszerint a kondenzcsíkok mindig rövidek és gyorsan eltűnnek. Valójában már a repülés hajnalán megfigyeltek hosszantartó kondenzcsíkokat, amint a repülőgépek képesek voltak elérni a kondenzcsíkok képződésének kedvező magasságot, vagyis 1915 táján.

Az 1960-70-es években a légiforgalom még töredéke volt a mainak, ezért kondenzcsíkot is sokkal kevesebbet lehetett látni, mint ma. De ekkor már kezdtek mindennapos látvánnyá válni a fehér csíkok az égen, ezért az Élet és Tudomány című hetilap 1970. április 17-i száma "Figyeljük a kondenzsávokat!" címmel ismeretterjesztő cikket közölt a jelenségről.

Június 20-án a késő délutáni órákban egy fehér csíkokból álló, ötágú csillagot, más szóval pentagrammát figyeltek meg Manchester egén. A jelenséget sokan lefényképezték, s a chemtrail-teória hívei találgatni kezdtek: vajon mit akarnak üzenni a pogány szimbólummal a permetezők?

Pár hete bukkant fel a hazai chemtrail- és összeesküvéselmélet-hívő oldalakon is az alábbi videó, amin egy férfi – akit később "Jens" néven azonosítottak – a 2014. május 12-én Drezdában megrendezett békés demonstráción arról beszél, hogy ő dolgozott az oberpfaffenhofeni repülőtéren, és az ottani üzemben chemtrail-szóró berendezéseket, tartályokat és csöveket helyezett el különböző repülőgépeken.