Június 20-án a késő délutáni órákban egy fehér csíkokból álló, ötágú csillagot, más szóval pentagrammát figyeltek meg Manchester egén. A jelenséget sokan lefényképezték, s a chemtrail-teória hívei találgatni kezdtek: vajon mit akarnak üzenni a pogány szimbólummal a permetezők?

A Wikipédia szerint a pentagramma ősi szimbólum, aminek mágikus vonásokat tulajdonítottak. Önmagában azonban nehéz értelmezni, mert számos vallás szimbolikájában szerepel. Jelölheti az öt őselemet, de használták a keresztény szimbolikában is, szerepel az újpogány mozgalmaknál, sőt, a szabadkőművesekre vagy a Sátán Egyházára is asszociálhatunk róla (nem beszélve a kommunizmust jelképező vörös csillagról).

Nem csoda hát, hogy sokan zavarba jöttek és találgatni kezdtek, amikor egy nyári estén Manchester egyik külvárosában repülőgépek varázsoltak egy pentagrammát az égre. Íme néhány a jelenségről készült fényképekből:

penta1

penta2

penta3

Vajon mi lehet ez? A gonosz permetezők üzennek a sátánista szimbólummal, vagy prózaibb magyarázata van a jelenségnek? Szerencsére a Metabunk.org egyik fórumozója, Trailspotter utánajárt az ügynek, s megtalálta a rejtély megoldását.

A fényképek adatai alapján könnyen meg lehetett állapítani, hogy az égi pentagrammát 2014. június 20-án, helyi idő szerint 18.40 és 18.50 óra között fényképezték Manchester egyik külvárosában, Stockportban. A Flightradar24.com weboldalon pedig vissza lehet nézni, hogy ebben az időszakban (mondjuk 18.25 és 18.50 között) milyen repülőgépek jártak a környéken. Összesen 9 repülőgép repült el ebben az időben Manchester környékén, s mindegyiknek az útvonala és főbb adatai láthatóak a Flightradar24-en:

pentafr24

A 9 gép közül 5-nek a kondenzcsíkjai alkotják a megfigyelt égi pentagramma oldalait:

  1. az EasyJet U26996-os járata Madridból Edinburgh-be (EZY49EY), egy Airbus A320-as gép 11582 m magasságban;
  2. a Virgin Atlantic VS3024-es járata Aberdeenből Londonba (VIR302G), egy Airbus A320-as gép 10668 m magasságban;
  3. a Lufthansa LH981-es járata Dublinból Frankfurtba (DLH5CK), egy Airbus A321-es gép 9868 m magasságban;
  4. a Ryanair FR1902-es járata Krakkóból Dublinba (RYR39CF), egy Boeing 737-es gép 10973 m magasságban;
  5. egy BAe 125-700B típusú magánrepülőgép Edinburgh-ből Londonba (H25B), 11887 m magasságban.

A repülőgépek ebben a sorrendben repültek át Manchester környéke fölött. Trailspotter a Google Earth segítségével modellezte az öt gép kondenzcsíkjának elhelyezkedését:

pentagemodel1

A képen a kék csíkkal jelölt gép repült el először, majd kb. 5 perccel később a zöld és a sárga csíkkal jelölt, majd újabb 5 perccel később a narancssárga és a piros csíkkal jelölt. A legelső gép eredeti útvonalát a lila vonal mutatja. A kék vonalat ennek eltolásával kapjuk, figyelembe véve, hogy a nagy magasságban uralkodó délkeleti szél elsodorja a kondenzcsíkot, itt a szélsebességet 80 km/órára becsülte a kép készítője és ennek alapján feltételezte, hogy 10 perc alatt mintegy 13 km-rel tolódik odébb a kondenzcsík. Ugyanígy a sárga és a zöld csík is a gépek eredeti útvonalának eltolásával keletkezett, de itt már csak az 5 percnek megfelelő 6,5 km-es eltolás történt.

Ahogy látható a képről, fölülről nézve eléggé torz a pentagramma. Ha most megnézzük a Google Earth-ben, hogy hogyan néznek ki ezek a csíkok a földről nézve, arról a helyről, ahol a fényképek készültek, ezt látjuk:

pentagemodel2

Így már szabályosabb a pentagramma. Ezt a képet rá is illeszthetjük az egyik fényképre, hogy láthassuk, mennyire jó az egybeesés:

pentagemodel3

Ahogy látható, a modellezett csíkok jó közelítéssel megegyeznek a fényképen láthatóakkal. A titokzatos égi pentagramma tehát nem valami sötét üzenet, csak néhány utasszállító gép kondenzcsíkjai éppen ilyen alakzatban helyezkedtek el egy meghatározott helyről nézve.

Források:

Köszönjük Trailspotter hozzájárulását a képek felhasználásához.