Földünk éghajlata aggasztóan melegszik. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése lehet a megoldás, de amíg az beérik, tehetünk mást is...

Csapadék kiváltás

Sokan valójában az időjárásmódosításról beszélnek, amikor a geoengineeringet emlegetik. A geoengineeringet egy másik cikkben részletesen tárgyaljuk (Mi a geoengineering), itt csak annyit hangsúlyoznánk, hogy az még csak elmélet, és nem az időjárás, hanem az éghajlat változtatásáról szól.

Kondenzcsíkok hálózata

Már jó ideje feltételezték a kutatók, hogy a kondenzcsíkoknak szerepe lehet az időjárás, a klíma kialakulásában. A konkrét számítások azonban igen bizonytalanok.

David Keith

David Keith kanadai fizikus, környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó kutató a brit Királyi Természettudományi Társaság Geoengineeringgel a klímáért: tudomány, irányítás és bizonytalanság című 2009-es rendezvényén egy nem különösebben újszerű előadást tartott. Szerinte elvileg technikailag megoldható az atmoszféra hűtése bizonyos anyagok nagyon magas légkörbe juttatásával, de ennek egyelőre nem ismert mellékhatásai lehetnek. Más előadásaihoz hasonlóan Keith itt is annak a véleményének adott hangot, hogy a geoengineering alapkutatásokat és megbeszéléseket éppen e bizonytalanságok miatt kellene sokkal intenzívebben folytatni. Félő, hogy az alapismeretek és kockázatok ismeretének, valamint a nemzetközi egyezmények hiányában egyszer valamelyik kormány esetleg kontroll nélkül elkezd ilyen tevékenységet.