A Szkeptikus Társaság néhány héttel ezelőtt felkérést kapott a Political Capital közéleti elemző intézettől, hogy segítse az intézet munkáját abban a kutatásban, amely azt vizsgálja, hogy az összeesküvés-elméletekkel szemben milyen érvelésmód lehet elfogadható. Ennek érdekében az intézet nyílt vitákat szeretne szervezni különböző témákban, és első témának a chemtrail teóriát választották volna. A Szkeptikus Társaság örömmel vállalkozott a vitára, több szakértőnk, így Hraskó Gábor biológus és Szilágyi András biofizikus is kész lett volna a chemtrail-elmélet képviselőivel vitatkozni. A problémát a chemtrail-teória képviselőinek kiválasztása jelentette. A Facebookon tevékenykedő chemtrail-aktivisták köréből Oberle Gábor látszott legalkalmasabbnak a részvételre, mint olyan személy, aki alaposan beleásta magát a teóriába, ugyanakkor feltehetően higgadtan és indulatok nélkül képes vitázni (ez sajnos a facebookos chemtrail-aktivisták nagy többségéről nem mondható el). Ő azonban elzárkózott a párbeszédtől, elképzelése az volt, hogy ő tarthasson egy hosszú előadást, ami után a szkeptikusok is tarthatnak ugyanilyet, de dialógus ne legyen. Mivel ilyen előadások voltak már mindkét oldalról korábban, ennek nem sok értelme lett volna, így ezt a lehetőséget elvetettük.

Szűcs RóbertFelmerült azonban a Hihetetlen Magazin munkatársa, Körösztös György neve, aki a magazin szeptemberi számában 19 oldalas cikket közölt a chemtrailekről, de vitára ő sem vállalkozott. Ellenben Szűcs Róbert, a magazin főszerkesztője eleinte nyitottságot mutatott a részvételre, feltéve, hogy a vita széles nyilvánosságot kap. Hamar inába szállt azonban a bátorsága, amikor meglátta azt a témavázlatot, amelyet a szkeptikus oldal javasolt a vita menetére. A javasolt tematika ugyanis a következő volt:

  1. A chemtrail-tevékenység bizonyítékai az égen (kondenzcsíkok vs. chemtrail, stb.)
  2. A chemtrail-tevékenység bizonyítékai a földön (állítólagos alumíniumszennyezés, stb.)
  3. A chemtrail-tevékenység tárgyi bizonyítékai (permetszóró rendszerek, stb.)
  4. Beismerték-e a chemtrail-tevékenységet?
  5. A chemtrail-tevékenység ellen szóló bizonyítékok
  6. A geoengineering és esetleges kapcsolata a feltételezett chemtrail-tevékenységgel.

Látható tehát, hogy a szkeptikusok elsősorban az ellenőrizhető tényekről, az állítólagos chemtrail-tevékenység állítólagos bizonyítékairól szerettek volna vitatkozni. Ahogy Szűcs Róbert ezt a tematikát meglátta, azonnal visszavonulót fújt a következő kifogással: "A téma ennél sokkal összetettebb, és csak akkor érthető egyáltalán, ha az összeesküvés-elméleteket és az Új Világrend témakört is belevennénk." Hivatkozott még arra is, hogy ő egy biofizikussal fizikáról és kémiáról nem akar vitatkozni, mert ezekhez nem ért.

Ez jól mutatja egyébként azt, hogy az összeesküvéselmélet-hívők számára a tények másodlagosak. Számukra a világképük az elsődleges, pl. az "Új Világrend" összeesküvésbe vetett hit; ha ezzel egy híresztelés összhangban van, akkor azt elfogadják anélkül, hogy a tények ellenőrzésére különösebb gondot fordítanának. Pedig a chemtrail-teória kapcsán a probléma éppen a tényekkel van; amíg pedig a vitázó felek között nincs egyetértés abban, hogy valóban folyik a permetezés, addig nincs értelme arról fantáziálni, hogy ki és miért csinálja.

Hozzáértésének bevallott hiánya azonban nem tartotta vissza Szűcs Róbertet attól, hogy tovább értekezzen a chemtrailekről, és a Hihetetlen Magazin október 31-i tévéműsorában 50 percen át monologizált a vegyi szórásról, a neki folyamatosan bólogató és alákérdező Dombóvári Gábor asszisztenciájával:

Érdekes, hogy a műsor nagy részében Szűcs Róbert pont azokról a dolgokról beszél, amelyek a javasolt vitatematikában is szerepeltek, és amelyekről nem akart vitatkozni, mondván, hogy nem ért hozzá. Úgy látszik, ha nincs, aki ellentmondjon neki, akkor már ért ezekhez is. Azt, hogy Szűcs Róbert nem szeret ellenvéleményeket hallani, jól mutatja az is, hogy a Hihetetlen Magazin Facebook-oldaláról kimoderálták a magazin cikkét bíráló írásunk linkjét, és a műsoruk Youtube-videójánál is letiltották a kommenteket. (A műsorban elhangzó rengeteg tévedésre, valótlanságra egy későbbi cikkünkben még kitérünk.)

Persze a Hihetetlen Magazin egy üzleti vállalkozás, amely a hiszékeny tömegekre épít, így az eladott példányszám megtartása érdekében a félelemkeltés és az összeesküvés-elméletek terjesztése a célja, ebben pedig a főszerkesztő urat nem zavarhatják meg holmi tények. Előző cikkünkben már megmutattuk, hogy a chemtrailekről szóló cikküknek már az illusztrációival is súlyosan becsapták olvasóikat; érdekes módon erre nem tért ki a tévés monológjában Szűcs Róbert.

A Szkeptikus Társaság természetesen továbbra is bármikor szívesen áll ki a tényekről szóló vitára a chemtrailek témájában. Arról meg már nem mi tehetünk, ha potenciális vitapartnereink éppen a tényekkel állnak hadilábon.