Az interneten újabban egyre több „alternatív" híroldal jelenik meg. Ezeken lehet olvasni állítólagosan Nigériában és Indiában földre kényszerített, amerikai chemtrail-gépekről. Mi van a hír mögött?

2013 októberében több „alternatív" híroldalon (pl. ezen) is megjelent a hír: „Nigéria és India amerikai chemtrail gépeket kényszerített leszállásra". Idemásoljuk a hírt:

„A chemtrail jelenség világszerte tovább folytatja vérlázító tevékenységét. Úgy tűnik a kocka meg fog fordulni.

Egyes Európai Katonai Elemzők szerint, az Amerikai Fegyveres Erők pánikba estek, amikor megtudták, hogy nigériai és indiai légierők amerikai fennhatóság alá tartozó AN-124 chemtrail ukrán gépeket kényszerítettek leszállásra. Az indiai Diego Garcia légi bázison, ami az Indiai-óceánon található, történt meg az akció. A repülőgépeket a katonaság elkobozta, majd a chemtrail személyzetét letartóztatták.

Az eseményeket követően a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légiereje (PLAAF) felhívta a figyelmét a nigériai és az indiai hírszerzésnek, hogy valóban léteznek ilyen amerikai gépek, amelyek szerte a világban mérgezik a légkört. Érdekes dolog, hogy az ukrán repülőgépek amerikai finanszírozással működnek. A kínaiak szerint nem csak azokkal az anyagokkal mérgezik a földet, amelyeket az eddigi cikkekből ismerünk, hanem immár biológiai anyagokkal is szennyezteti más államok égisze alatt az USA bolygónkat.”

A kissé fura, fontoskodó nyelvezetű hír különböző külföldi alternatív híroldalakon is megjelent angol nyelven (pl. itt), noha ezeken a hír jóval részletesebb – úgy látszik, a magyar fordító nem tartotta szükségesnek, hogy az egészet lefordítsa. Sőt mi több, a magyar nyelvű cikkben érdekes változtatások vannak az eredeti hírhez képest: pl. ahol az eredeti hír orosz katonai elemzőket említ, ott a magyar hír európai katonai elemzőkre hivatkozik. A fordító bizonyára úgy gondolta, hogy a magyarok számára így hihetőbb a sztori.

Ha az angol nyelvű hír címére Google-ban rákeresünk, még több másolata bukkan elő a hírnek, és nagy részük 2009-ből származik. Azt a lehetőséget talán kizárhatjuk, hogy pontosan ugyanaz az esemény megtörtént 2009-ben és 2013-ban is, és erről szóról szóra azonos híreket is fogalmaztak a kommentátorok. Itt tehát egy 2009-es hír felmelegítéséről és újra eladásáról van szó.

De nézzünk a hír mögé! Az angol nyelvű oldalak megadják a hír forrását is, a whatdoesitmean.com oldalt, amin itt jelent meg 2009-ben a hír. Itt meg van adva a hír szerzője is: Sorcha Faal. Ki lehet ez az érdekes nevű ember? Nyilván művésznévről van szó, de valószínűleg a név a whatdoesitmean.com website tulajdonosát, David Booth-t takarja. A nem éppen korszerű website hírei eléggé egy kaptafára mennek: szenzációhajhász cím alatt többnyire egy máshol is olvasható hírt találunk, de beleillesztve egy összeesküvés-elmélet-hívő világképbe, a meredekebb állításokat pedig azzal igyekeznek hihetőbbé tenni, hogy Kreml-közeli, anonim orosz titkosszolgálati forrásokra hivatkoznak. Azt gondolhatnánk, hogy ez a weboldal népszerű az összeesküvéselmélet-hívők között, azonban belenézve a divatosabb összeesküvés-elméletes fórumokba, kiderül, hogy Sorcha Faal hírei már annyira képtelenek, hogy még az összeesküvéselmélet-hívők többsége is csak nevet rajtuk. Ezeken a fórumokon Sorcha Faal már mindenféle, nem túl hízelgő becenevet is kapott (pl. „Such a Fail" - „mekkora beégés" stb.).

Ezek után nem meglepő, hogy még az összeesküvéselmélet-hívők egyik legnépszerűbb fórumán, az Above Top Secret oldalon is megjelent a hír, de amint kiderült, hogy Sorcha Faal-tól származik, a fórumozók azonnal kamunak minősítették, és nem nagyon szállt szembe senki ezzel a verdikttel.

De mi lehet a hír eredete? Némi internet-bányászat ezt is feltárja. A hír valós eseményeken alapul, csak éppen nem chemtrail-gépekkel történtek az események:

  1. 2009 júniusában egy, amerikaiak által kibérelt ukrán AN-124-es teherszállító repülőgép a Diego Garcia légibázisról Afganisztánba indult. Eközben véletlenül betévedt India légterébe, amiért földre kényszerítették. A hír forrása itt található, még videó is van hozzá.
  2. Szintén 2009 júniusában egy Zágrábból Malabóba fegyvereket szállító ukrán repülőgép műszaki hiba miatt Nigériában kényszerleszállást hajtott végre. Mivel a szállítmány papírjai nem voltak teljesen rendben, a gépet egy időre feltartóztatták. A hír forrása itt található.

Egyik esetben sem volt szó semmiféle chemtrailről, s a gépeket a papírmunka elvégzése után továbbengedték.

A hírt egyébként egy képpel is illusztrálták, azt a látszatot keltve, hogy itt az egyik chemtrail-gépet láthatjuk:

A Google képkeresője azonban segítségünkre van, és csakhamar kiderül, hogy ez valóban egy AN-124-es repülőgép – a kép azonban a spanyolországi Rota légibázison készült.

Chemtrail-gépek tehát nem lettek földre kényszerítve, a hír története azonban tanulságos betekintést nyújt a különféle kétes „alternatív" híroldalak és álhírgyártó üzemek működésének mikéntjébe.

Források