Sokféle olyan génmódosított növényt ismerünk, amely ellenáll különféle környezeti hatásoknak, pl. szárazságtűrő, fagytűrő, stb. De vajon miért van szükség alumíniumtűrő növényekre?

Savas talajban árt az alumínium a növényeknek

Mint azt másik cikkünkben már megírtuk, a földkéregnek átlagosan 7-8%-a alumínium (különféle vegyületekben, főleg alumínium-oxidban), így a legtöbb termőföldben is nagyságrendileg ekkora részben található alumínium. A legtöbb esetben a növényeket ez nem zavarja. Az alumínium-oxid vízben kevéssé oldható, az alumínium nem kerül ionok formájában a nedvességbe, így a növények sem tudják felszívni - nincs rájuk semmilyen hatással. Más azonban a helyzet, ha a talaj savas. Ekkor már felszabadulnak az alumíniumionok, így a növények számára hozzáférhetővé válnak. A legtöbb növény nem nagyon szereti az alumíniumionokat a talajban: hatásukra gyengébb lesz a gyökérnövekedés, satnya lesz a növény, mezőgazdasági termények esetében csökken a terméshozam.

A világ szárazföldjeinek mintegy 30%-án, a mezőgazdasági művelésre alkalmas területeknek pedig több mint 50%-án savas a talaj. Az ilyen savas talajú területek nagy részén elsősorban a talajban lévő alumínium jelenléte az, ami miatt mezőgazdasági termények nem termelhetők vagy csak gyenge terméshozamot hoznak.

 

Alumíniumtűrés

Az élővilág persze még a legkegyetlenebb körülmények között is képes megvetni a lábát. Így nem is meglepő, hogy számos növény az evolúció során kifejlesztette az alumíniumtűrés képességét. Ennek egyik módja, hogy gyökereikből szerves savakat választanak ki, ezáltal a gyökér környékén semlegesítik a számukra káros alumíniumionokat. A kukoricának, az árpának, a rozsnak, és más növényeknek is vannak olyan változatai, amelyek többé-kevésbé jól tűrik a savas talajban lévő alumíniumot.

Érthető módon a génmódosítással foglalkozó kutatókban felvetődött, hogy más növényeket is jó volna alumíniumtűrővé tenni, vagy alumíniumtűrésüket fokozni, olyan gének beépítésével, amelyek pl. növelik a gyökérből az alumíniummal szemben védő szerves savak kiválasztását. Ezek a kutatások jelenleg is folynak.

Nem a chemtrail miatt kell az alumíniumtűrés

Egyes chemtrail összeesküvésben hívők szerint a Monsanto, a világ egyik legnagyobb biotechnológiai cége azért fejlesztett ki alumíniumnak ellenálló terményt, hogy ezáltal a chemtrailekkel lepermetezett, ezért alumíniumban dús talajon is nőhessenek.

Ez az állítás több sebből vérzik. Egyfelől: nincs tudomásunk arról, hogy a Monsanto ilyen növényeket fejlesztene. Forgalomban lévő alumíniumtűrő terménye nincs a Monsantónak, de fejlesztésről sincsenek hírek. Ettől függetlenül persze - ahogy fentebb írtuk – valóban vannak olyan kutatók, akik alumíniumtűrő növényeket próbálnak kifejleszteni. Ennek oka azonban nem az, hogy alumíniumban dús talajon is nőjön a növény – hiszen minden talaj eléggé dús alumíniumban – hanem hogy savas talajon is nőjön: az alumíniumot a talaj savassága teszi a növény számára ártalmassá.

Másfelől: könnyen belátható, hogy még ha valóban permeteznének is repülőgépekről alumíniumtartalmú anyagot, az a talajban már eleve ott lévő 7-8%-nyi alumíniumhoz képest érdemi növekedést nem jelentene. Egy egyszerű számítással kideríthetjük, hogy ahhoz, hogy pl. az Egyesült Államok területén a talaj alumíniumtartalmát 1%-kal növelni akarnánk (8%-ról 9%-ra), ahhoz annyi alumínium kellene, amennyinek megfelelő bauxitot a világon kb. 200 év alatt bányásznak ki.

Források