Az összeesküvés-elmélet hívei szerint az Egyesült Államok hatósága, illetve bizonyos tisztségviselők már el is ismerték a permetezés tényét. Ebből legfeljebb annyi igaz, hogy vannak kutatók, intézmények, ahol foglalkoznak a klíma esetleges befolyásolásával. A hatóságok több esetben is cáfolták, hogy tudnának-e bármilyen chemtrail szóráshoz hasonlító akcióról.

Az alábbiakban három az Egyesült Államokkal kapcsolatos híresztelést elemzünk:

 • John Holdren azt mondta-e, hogy folynak a klímát módosító akciók?
 • Volt-e olyan törvényjavaslat, amelyben betiltották volna a chemtrailek használatát?
 • Dolgozik-e a hadsereg az időjárást befolyásoló fegyvereken?

John Holdren nem mondta, hogy permeteznek, sőt...

Barack Obama elnök tudományos tanácsadója, John Holdren minden erre vonatkozó kérdés esetén tagadja, hogy bármit is tudna ilyen típusú permetezésről. A chemtrail összeesküvés-elmélet hívői szerint azonban Holdren maga az ördög, aki már be is vallotta, hogy folyik a geoengineering, azaz a planétamérnökség, mely során a globális felmelegedésre hivatkozva veszélyes anyagokat permeteznek a magas légkörbe.

Az összeesküvéselmélet-hívők egy része szerint a globális felmelegedés csak egy kamu fedősztori, amire hivatkozva permetezhetnek minket. Az erről szóló, gyakran hivatkozott videó alább meg is tekinthető.

Holdren tényleg a planétamérnökségről beszél és ennek során jórészt annak potenciális veszélyeit emeli ki. Kétségkívül azon az állásponton van, hogy tudományosan vizsgálni kell annak lehetőségét, hogy végszükség esetén például a napfény egy részét visszaverő aeroszolrészecskéket juttassunk ki az atmoszféra legfelsőbb rétegeibe, de felhívja a figyelmet arra, hogy

 • annyira komplex a rendszer, hogy még azt se tudhatjuk, hogy tényleg használna-e a megoldás;
 • nem tudhatjuk, hogy esetleges káros mellékhatások nem haladnák-e meg az amúgyis kétséges előnyöket;
 • mindez a probléma lényegét nem oldja meg, legfeljebb tüneti kezelésre, időnyerésre lenne alkalmas.

Azon kívül tehát, hogy Holdren nagyon megfontoltan nyilatkozik (itt a videóban is) a planétamérnökség lehetőségeiről, a megnyilatkozásai soha sem utaltak arra, hogy ilyen művelet folyamatban lenne-e már, vagy hogy akár komoly tesztek folytak-e volna. Ezt Holdren szóvivője is megerősítette: "Holdren kijelentéseiben semmi olyan nem volt, ami azt sugallta volna, hogy az [Obama]-kormány aktívan művelné vagy akár csak vizionálná a földmérnöki megközelítést".

Volt ilyen törvényjavaslat, de...

Egyesek szerint Dennis Kucinich egyesült államokbeli demokrata képviselő (aki egy évtizede még az elnökjelöltségért is indult) előkészített egy törvényjavaslat, amelyben betiltották volna a chemtrailek használatát, de kormányzati nyomásra a javaslatból törölték a chemtrailre vonatkozó részeket. Mindebből annyi igaz, hogy két ufóhívő, Alfred Webre és Carol Rosin tényleg készítettek egy rövid törvényjavaslatot "Space Preservation Act of 2001" (Űrvédelmi Intézkedés 2001) címmel és meggyőzték Kucinichet, hogy nyújtsa be. A tervezet H.R.2977 jelölésű verziójának a végén a definíciók részben egyetlen egyszer szerepelt a "chemtrail" kifejezés. A fogalommagyarázat szerint a javaslatban a "fegyver" kifejezés alatt olyasmiket értenek, mint:

 • elektronikus, tudatbefolyásoló és információs fegyverek;
 • chemtrailek;
 • magas légköri ultra alacsony frekvenciás fegyver rendszerek;
 • plazma, elektromágneses, hang és ultrahang fegyverek;
 • lézer fegyverek;
 • stratégiai, taktikai vagy földön kívüli fegyverek és
 • kémiai, biológiai, környezeti, éghajlati vagy tektonikus fegyverek.

Kucinich közismerten háborúellenes, ezért nem meglepő, hogy meg tudták győzni egy leszerelési jellegű törvény benyújtására. Azonban annak ellenére, hogy a képviselőtől nem állnak távol bizonyos ezoterikus és ufó-elméletek, maga határolódott el a törvényjavaslat ezen részétől: "Nem veszem ezt be. Értse meg! Amikor megláttam hogy ez benne van [a javaslatban], azt mondtam: Nem érdekel ez a téma". A definíció részből A H.R.36.57 verzióban törölte ezt a definíciós részt, egyébként a javaslat lényege megmaradt. Még egy változtatás után H.R.24.20 szám alatt újból benyújtották, majd a kezdeményezés 2005-ben elhalt.

Az amerikai hadsereg cáfolt, bár tanulmány tényleg volt

Az USA légiereje többször cáfolta hogy bármiféle "chemtrail" típusú permetezést folytatnának. Így fogalmaztak (a linkek a weboldal átszervezése miatt archivált információra mutatnak):

"A Légierő számos repülőgépet és űreszközt működtet, amelyek folyamatos kapcsolatban vannak a környezettel... A légi rágcsálóirtás, gyom kontroll és a légi tűzoltás azok az egyedüli tevékenységi körök, amelyek vegyi anyagok (inszekticidek, herbicidek, tűzoltó anyagok, olaj diszpergálók) szándékos szórásával járnak. Légi vészhelyzet esetén sor kerülhet üzemanyag kibocsátására abból a célból, hogy csökkentsék a leszállási tömeget és a tűz kialakulásának esélyét katasztrófa esetén."

Arra a felvetésre, hogy a hadsereg harcászati célból időjárás módosító fegyvereket tesztelne, kutatna, így nyilatkoztak:

"A Légierő célja az időjárással kapcsolatban a megfigyelés és előrejelzés... abból a célból, hogy az információ felhasználható legyen a harcászati műveletekben. A Légierő nem folytat semmilyen időjárás módosító kísérletet vagy programot és nincs ilyen terve a jövőre sem."

A helyzet nyilván nem egyszerű, mivel a Légierő az csak az egyik része a hadseregnek, ezen kívül minden bizonnyal örülnének, ha egyébként lenne ilyen jellegű technológia az eszköztárukban. Ráadásul időjárás módosítással, kontrollálással kapcsolatos kutatások nyilván folynak (és ez önmagában nem is elítélendő), és meglepő volna, ha a hadsereg bármelyik része ne érdeklődne ezek iránt.

A Légierő a kilencvenes évek végén azért volt kénytelelen ilyen nyilatkozatot kiadni, mert a hadsereghez igen erősen kapcsolódó Air University egyik programjában ténylegesen született egy tanulmány, amely ezzel a témakörrel foglalkozott elméletileg és a lehetőségektől bátran elrugaszkodva: Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025. Ez a tanulmány egy egyébként a Légierő által kezdeményezett nagyméretű Air Force 2025 nevű projekt részeként (15. fejezetként) született 1995 és 1996 között. A projekt eredménye rengeteg hasonló tanulmány volt, amelyekben a legkülönbözőbb területeken próbáltak felvetni előremutató, gyakran futurisztikus lehetőségeket a Légierő fejlesztésére. Az időjárás harcászati manipulálásáról szóló említett tanulmány egyébként az értékelés során nem került a favoritok köré. Az An Operational Analysis for Air Force 2025: An Application of Value-Focused Thinking to Future Air and Space Capabilities hosszú címet viselő projekt értékelő dokumentum a 132. oldalon tárgyalja a kérdéses tanulmányt, de az összes többi része is érdekes olvasmány. Az összeesküvés-elmélet hívők számára pedig tanulság lehet, hogy még az ilyen jellegű tanulmányok is bárki által szabadon letölthetők az internetről, pedig elsőre azt gondolnánk, hogy ezek bizonyára titkosak.

A témában érintett amerikai hivatalos szervek, az EPA, a NASA, a NOAA és az FAA 2000. szeptemberében egy közös anyagot dokumentáltak Tények a repülőgépek kondenzcsíkjairól címmel. A dokumentumban a "chemtrail" szó explicit nem fordul elő, de részletesen ismertetik a kondenzcsíkok kialakulásának elméletét, az egészségügyi és éghajlati hatásokat. 

Amerikai hatóságok

Az amerikai hatóságok és hivatalos személyek tehát nem ismertek el semmi chemtrail jellegű permetezést. Ötletek, tanulmányok nyilván születnek elsősorban az időjárás és az éghajlat befolyásolása témakörében részben harcászati, részben polgári célokból, de a tényleges terepi műveletek mennyisége elenyésző és nagyon korlátozott kiterjedésű lehet.


Források: