2005-ben felfigyeltek a német meteorológusok arra, hogy időjárási radarjaikon időnként fura felhők jelennek meg, miközben valódi felhőket nem észleltek. A különböző hipotéziseket egymás után kizárva a figyelem a légierő fele terelődött.

Misztikus felhők az időjárásradaron

Karsten Brandt vezető meteorológus kikelt az ellen, hogy a hadsereg valamit machinál a levegőben, és félt, hogy ez még a lokális időjárást is befolyásolhatja. A német kormányzat kénytelen volt elismerni, hogy gyakorlatozás közben a német és a szövetséges erők radarzavaró eszközöket vetnek be, és ez befolyásolhatja a meteorológiai radarok működését (képét). Viszont tagadták, hogy bármiféle az időjárással kapcsolatos kísérlet folyna.

Radarzavaró légi gyakorlat során a repülőgépekről rengeteg fémszálacskát dobnak ki, amely visszaveri a radarjeleket és elrejti a mögöttük repülő gépeket.

Radarzavaró fémszálak

Ezek a fémszálacskák időnként pamacsokban megtalálhatók a földön is a laikusok nem kis elképedésére. Nem csoda ha el se tudják sokan képzelni, hogy mi lehet ez.

Radarzavaró fémszálak

A vitáról a német RTL televízió csatorna is beszámolt, és ez a műsor számos fordításban elérhető az interneten, azonban a műsorban - és általában az akkor folyó vitákban szó sem volt chemtrail-ről.Szándékosan vagy sem, a riportban szereplő „düppel" kifejezést (radarzavaró eszköz, angolul „chaff") némelyek „chemical trail"-ként illetve „chemtrail"-ként fordították (az alábbi videóban az 52. másodperctől elég rosszul olvashatóan).

A témával azóta is foglalkoznak. Néhány éve a ZDF nano műsorában dolgozták fel részletesen a témát (két részben a Youtube-on is megtekinthető, angol aláírás is kérhető: 1. rész, 2. rész). Megállapították, hogy a hadsereg tényleg titkolózik, de civil tudományos intézetekben megvizsgáltatták a földön található radarzavaró szálacskákat. Egészségkárosító hatása nem állapítható meg, de bizton azt se lehet állítani, hogy nagy dózisban ártalmatlan lenne. Mindenesetre amilyen formában a légierő jelenleg használja, a koncentráció nem veszélyes.

Ahogy a ZDF műsora is megállapítja, az átláthatóság, a civil kontroll itt is nagyon fontos lenne. Éppen ezért célszerű, hogy ne keverjük össze ezt a témát a némelyek által feltételezett chemtrai- jelenséggel, mivel itt egy ismert katonai célú felhasználásról van szó, amelynek semmi köze sincs olyan célokhoz, amelyeket a „permetezésről" fel szoktak tételezni.


Források: