Svédország Södermanland megyéjének egy négyezer lelket számláló városkájában, Vingåkerben él egy hölgy, aki – kis túlzással – világhírű lett amiatt, mert hisz a chemtrail-összeesküvésben. Pernilla Hagberg szerint az égen látható csíkok vírusok, vegyi anyagok és mérgező fémek keverékéből állnak, amelyeket a CIA, az NSA és a svéd kormány egyetértésével juttatnak a levegőbe. Hagberg szerint a permetezés célja az időjárás, a napsugárzás és egyéb természeti tényezők befolyásolása.

2012. szeptember 20-án a helyi Katrineholms Kuriren újság interjút közölt Hagberggel, aki önkormányzati képviselő és a Zöld Párt városi csoportjának vezetője. A cikkben maga Hagberg is elismeri, hogy még pártjában sem keltett elképzelése nagy visszhangot, ennek ellenére azóta a világban mindenfele úgy hivatkoznak az esetre, mintha a svéd kormány beismerte volna a "permetezést". A média felkapta a hírt, a lenti videóban például Hagberg a chemtrailekről és az egyébként szintén nem létező rejtélyes Planet X-ről (X bolygóról) beszél.

Katrineholms Kuriren még ugyanaznap megkérdezett egy ismert volt Zöld Párti parlamenti képviselőt, Gudrun Lindvallt az esetről. Lindvall a parlamenti képviselőség mellett több releváns testületben is funkcióban volt. Ő nonszensznek minősítette Hagberg álltásait és tagadta, hogy mindehhez a svéd Zöld Pártnak bármi köze lenne. Ahogy mondta: "Épp elég tennivaló van a környezet védelme tekintetében, nem kell még ostobaságokat is kitalálni!".


Források: