2012. május 15-én Korondi Miklós országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének „Meddig permetezik vegyszerekkel hazánk lakosságát, mint a csótányokat?" címmel és többek közt a következő kérdésekkel:

  • Hogy lehet az, hogy az országunk szentélye, az Országgyűlés épülete felett is idegen gép permetez? Soha nem jelölnek ki légi folyosót egy állam kormányának székhelye felett, és közelében biztonsági okokból.
  • Hol szállnak fel ezek a gépek, hol töltik meg tartályaikat méreggel?
  • Mit tesz a légelhárítás, honvédség, titkosszolgálat, mert ha ilyen repüléseket engedélyeznek, akkor erről, és a tevékenységről tudniuk kell?
  • Kik engedélyezik ezeket?
  • Hogy lehet az, hogy ezek a gépek nem láthatóak a flightradar24 lokátor programon ?
  • Ki a megbízó és kik finanszírozzák a műveleteket?

A képviselőnek Hende Csaba honvédelmi miniszter részletesen válaszolt és a fő kérdésre ezt nyilatkozta: „... a Magyar Honvédség engedélyével vagy tudomásával Képviselő Úr levelében említett tevékenység nem folyik, mérgező hatású vegyi permetező repülések Magyarország területén a jelzett időpontokban, de általában is kizártak."

Ezzel a miniszter a kérdések többségét meg is válaszolta. Emellett tájékoztatta a képviselőt, hogy légi folyosók a rendszerváltás óta nem léteznek, de egyébként a légiirányítás utasításai alapján a megfelelő magasságban a repülőgépek esetenként teljesen szabályosan elrepülhetnek a Parlament felett is. Elmagyarázta azt is, hogy az internetes közösség által fejlesztett Flightradar24 programon a funkciótól függetlenül nem minden repülőgép látszik, mint ahogy ez a program ismertetőjéből is egyértelműen kiderül.


Források: