A Geoengineeringwatch.org nevű, chemtrail-elméletet terjesztő weboldal youtube-os videója azt állítja, hogy a filmen látható repülőgép a szárnyából "száraz aeroszolt" permetez, ami úgy néz ki, mintha a gép üzemanyagot dobna ki, de szerintük ez csak megtévesztés.

(A videót időközben eltávolították.)

A videó facebookos csoportokban is felbukkant, ahol többen feltették a kérdést: Vajon mi jön ki a gépből? Biztosan nem üzemanyag, de akkor mi lehet az?

A válaszért nem kell messzire menni. A videón ugyanis a Geoengineeringwatch.org által hozzáadott feliratokon kívül látható még az eredeti feliratozás is. És 3:17-nél oda van írva nagy betűkkel: "SMOKE GENERATION", azaz FÜSTGENERÁLÁS.

A füstgenerálás pedig nem újdonság - aki légibemutatókra jár, gyakran láthatott már ilyet, hiszen az ilyen bemutatókon a repülőgépek manővereit rendszerint azáltal teszik látványosabbá és láthatóbbá, hogy a gépek a rájuk szerelt füstgenerátorokból füstöt bocsátanak ki.

De a filmen nem légibemutatót látunk. Némi utánajárás szükséges hozzá, de a repülőgéptípusok alapján nem olyan nehéz megtalálni az eredeti videót. Ez kb. egy perccel hosszabb, mint a Geoengineeringwatch.org által megszerkesztett változat:

A videó elején látható főcímből kiderül, hogy a filmet a National Transportation Safety Board, azaz az Egyesült Államok repülésbiztonsági hatósága készítette, és amit látunk rajta, az nem más mint az "USAir 427 Wake Vortex Flight Test". Innen már könnyű kinyomozni, miről is szól a történet. 1994 szeptemberében Pittsburgh közelében 132 halálos áldozatot követelve lezuhant egy Boeing 737 típusú repülőgép, az USAir légitársaság 427-es járata. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a repülésbiztonsági hatóság azonnal vizsgálatot indított. A vizsgálat során kiderült, hogy lezuhanása előtt röviddel a gép belerepült egy nem sokkal előbb ugyanott átrepült Boeing 727-es gép sodorvonalába, és felvetődött a gyanú, hogy a balesetet az ennek következtében létrejövő turbulencia okozhatta. Hogy ezt a lehetőséget megvizsgálhassák, nagyszabású kísérletsorozatba kezdtek, melynek során egy Boeing 737-es repülőgép több mint 300-szor belerepült egy Boeing 727-es által keltett örvényekbe. Hogy jól láthassák a gép sodorvonalát és a keltett örvényeket, füstgenerátorokat szereltek fel a 727-esre, ezt láthatjuk a filmen. A füstkeltő rakétát jól láthatjuk a teljes filmen, de ezt a részt a Geoengineeringwatch.org valamiért kivágta:

Ez ugye már aligha néz ki úgy, mintha üzemanyagot dobna ki a gép.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy bár a 737-est kicsit megdobják a 727-es által keltett örvények, semmi olyan nehézség nem keletkezik, ami ne lenne könnyen kezelhető. Később kiderült, hogy a gép lezuhanását műszaki hiba okozta: az oldalkormány egy szélső helyzetben beragadt, ezért a pilóták elveszítették a gép fölött az irányítást.

A filmen bemutatott kísérlet csak egy volt a sok közül, mellyel az elmúlt évtizedekben a repülőgépek által keltett örvényeket vizsgálták. A repülésben biztonsági előírások vannak arra nézve, hogy egy gépnek mekkora távolságot kell tartania egy másik mögött, hogy az arról leváló örvények ne okozhassanak problémát. Az alábbi kép a NASA egyik, 1990-ben elvégzett kísérletét mutatja, melyben színes füsttel tették láthatóvá egy mezőgazdasági repülőgép által keltett örvényeket:

Visszatérve a Geoengineeringwatch.org által feltöltött videóra, nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy az oldal gazdái szándékosan hamisítottak, hiszen a videó elején világosan fel volt tüntetve a forrás, a kísérlet célja, és közeli képet mutattak a füstgenerátorról - a Geoengineeringwatch.org-os szerkesztők viszont ezeket kivágták a videóból és ehelyett azt a látszatot keltették, mintha itt egy chemtrail-szóró gépet látnánk, ami megtévesztésből úgy permetez, mintha üzemanyagot dobna ki. Ráadásul a youtube-on a kommentelést is letiltották, hogy még csak fel se lehessen hívni a figyelmet a csalásukra.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok különféle állami szervezetei és hatóságai - a NASA, az NTSB, az FAA, stb. - a weboldalaikon rengeteg érdekes fényképet és videót közölnek az általuk végzett különféle kísérletekről, ezzel bőven szolgáltatnak alapanyagot az összeesküvéselmélet-hívőkből élő weboldalaknak, amelyek az eredeti forrást és kontextust mellőzve, hamisított formában tálalják fel a képeket és a filmeket közönségüknek.

Lásd még: